Přednáška Martina France: Exotika v družstevní kuchyni. Fenomén exotiky v české gastronomii od 50. do 80. let 20. století

Datum konání: 
17. 4. 2018, 19:00

Místo konání: Nová budova Národního muzea, místnost H, Vinohradská 1, Praha 1

Pořádají: Centrum pro studium populární kultury; Historické muzeum Národního muzea

 

exotika-v-druzstevni-kuchyni.jpg

 

Exotika v české gastronomii se začala šířeji projevovat v 2. polovině 50. let. Impulsem se stalo otevření luxusní Čínské restaurace v Praze ve Vodičkově ulici, kde zpočátku působili přímo čínští kuchaři, ale i podobný indický podnik, jenž byl označován za první indickou restauraci ve střední Evropě. Čekalo se, že exotické prvky vnesou do českého prostředí specialisté působící v tzv. rozvojových zemích. Ti však spíše přinášeli návody, jak i v tropických podmínkách uvařit vepřo-knedlo-zelo. Jistý zlom znamenají politické změny na Kubě a její přimknutí k sovětskému bloku – jakýmsi symbolem české verze gastronomické exotiky se stal kubánský pomeranč. Ten však zároveň ztělesňoval důležitý rys tohoto fenoménu typický pro Československo – náhražkovitost. Tu dobře ilustrují i údajně „čínské“ restaurace, jež svůj komerční boom prožívaly zejména v 80. letech 20. století. Oblíbenou „čínu“ však s originálními recepty spojovalo jen užívání škrobu a hlavně sójové omáčky (vyráběné podnikem Vitana).

 

Mlsným večírkem Roku exotiky provede Martin Franc, specialista nejen na československou kuchyni 20. století!

 

Tisk (pdf)

Add to My Calendar